Улица „Славянска“ да бъде преименувана на „Елиас Канети“, предлагат от Общината. Идеята е това да се случи след реконструкцията на „Александровска“ и в западната й посока. Част от този проект ще бъде и новият облик на площадчето между Дома на учителя и магазин „Арон“, което сега носи носи името на нобелиста. След ремонта там ще има паметник на родения в Русе световноизвестен писател и сух фонтан като водна завеса, която вечер ще бъде осветена.
Въпросът кое налага преименуването на историческата улица „Славянска“, така и не намери отговор. През 1894 година тя е била „Търговска“, не случайно именно на нея е била търговската къща на фамилията Канети. По-късно улицата е била позната под имената „Митарна“ и „Речна“, които се асоциират с изградените на нея Митница и Речна гара.
Но дори и да се пренебрегне историята, поддръжниците на преименуването би трябвало да си дадат сметка, че това ще бъде свързано с ред неудобства за гражданите, които живеят по нея. Едно от най-големите е  промяната на адресната регистрация и подмяната на документите за самоличност. Това ще им струва не само разходка до съответните институции, но и пари. Затова е редно да се помисли, щом вече писателят нобелист е увековечен с паметник и площад „Елиас Канети“, струва ли си да се подменя и името на цялата улица.