Първата копка за благоустрояването на западната част на ул.“Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства ще бъде направена през март догодина. Това стана ясно вчера на пресконференцията, на която беше представен проектът.
Цялата Главна от централния площад до кръстовището с „Иречек“ и „Славянска“ ще бъде пешеходна. А оттам към Историческия музей ще има само едно платно за градските автобуси. Автомобилите ще пресичат „Александровска“ на пл.“Хан Кубрат“, при магазин „Арон“ и покрай Банка ДСК. На тези места ще има специални повдигнати рампи, които ще ограничават скоростта, защото предимството ще е за пешеходците.
По проекта ще бъде изградена велоалея от 486 кв. метра. По желание на велосипедистите дължината й е била съкратена. Тя ще минава по ул. „Иван Вазов“ и след това ще завива към Историческия музей.
Акцент в концепцията е зелената и достъпна среда. По Главната ще има кашпи с цветя, които ще се поливат с автоматична система, а в градинката на „Батенберг“ ще бъде подновена растителността. Ще бъдат поставени нови лети електрически стълбове за уличното осветление, които ще наподобяват старите фенери. Новите лампи ще спестяват 30% от разходите за ток. В обновената територия ще има видеонаблюдение, ще бъде направено отводняване. Навсякъде ще има нови настилки от вибробетонови плочи, които ще бъдат в 3 нюанса на охрата. Старите емблематични сгради на пл.“Батенберг“ ще бъдат художествено осветени.
Авторът на благоустройствения проект арх.Павел Дочев обясни, че се е старал да насити пространството с елементи на декоративно-пластичното изкуство и музиката.
Пред административната сграда на Историческия музей ще има пластична композиция - реплика на стенопис от Ивановските скални църкви или възстановка на някои от музейните артефакти. До музея ще има паркинг за десетина служебни автомобила, а туристическите автобуси ще спират отстрани. Красивият фонтан в градината ще бъде запазен в автентичния си вид, но всичките му технически системи ще бъдат подновени. Вечер той ще свети в различни цветове.
Два сухи фонтана ще бъдат изградени на площадите „Елиас Канети“ и „Хан Кубрат“. Първият ще представлява водна завеса, а при другия водата ще излиза през дюзи в плочките само през летния сезон. На „Канети“ ще има и паметник на нобелиста. А на „Хан Кубрат“ е предвидена пластики на уличен музикант с цигулка и на дърво. За да бъде алюзията пълна, ще звучи класическа музика. Скулптурните фигури ще бъдат поръчани отделно, защото не са част от проекта. И на двата площада ще има художествено осветление.
Арх. Павел Дочев се надява, че с новия си облик тази част на Русе ще може да влезе в списъка на ЮНЕСКО и достойно да защитим кандидатурата си за Европейска столица на културата.
По проекта не се предвиждат ремонти на компрометираните фасади на старите сгради. Ръководителят на проекта арх.Живка Бучуковска обясни, че Общината вече е издирила собствениците и им изпраща предписания да стегнат имотите си. Очаквали отговор от мюфтийството за „Балкан“, а за къщата със срутения балкон вече била издадена виза за проектиране, а проектът скоро ще е готов. За бившата полиция на „Александровска“ е възложено проектиране за изграждане на предпазен екран.
Зам.-кметът Димитър Наков пък поясни, че догодина Общината ще се опита да заложи пари за оборудване на подземния паркинг на Доходното, така че през 2015-а, когато благоустрояването на Главната приключи, да се ползват неговите 68 паркоместа.
Общата стойност на проекта е 5,4 млн. лева, от които 408 118 лева са собствени средства на Общината. Изпълнението на договора е за 24 месеца. Преди да започне полагането на новите настилки, ще бъде подменена компрометираната подземна инфраструктура.