Авиационното пръскане срещу комари по крайбрежието на река Дунав, в района на парк „Приста“ и Лесопарка в Николово и по поречието на Русенски Лом се отлага. Причината е опазването на пчелните семейства.
Третирането на комарите беше насрочено за 13 май, но в Общината са постъпили жалби от Областния пчеларски съюз „Русчуклия“ и от кметовете на Николово и Долапите Марийка Генова и Светлин Савов. Мотивите им са, че в момента цъфтят акациите, а пчелите събират прашец. По Закона за пчеларството и съгласно Наредба 15 по време на цъфтеж на медоносните растения и дървета третирането на горите и полските масиви изрично е забранено. Според пчеларския съюз авиационното пръскане срещу комари е възможно след цъфтежа на акацията и преди цъфтежа на липата. Този период е около 10 дни.
Зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че ще се съобрази с искането на пчеларите, тъй като е важно пчелите да бъдат опазени, и пръскането ще бъде отложено. Той съобщи още, че заради неблагоприятните метеорологични условия се отлага и наземната обработка срещу комарите. Новите дати ще бъдат обявени допълнително.