Делото за убийството на Иван Михайлов, което на 11 март миналата година разтърси града, започна и приключи вчера в Русенския окръжен съд. Заради направените пълни самопризнания, искрени съжаления и дълбоки разкаяния 40-годишният Юлиян Спасов чу присъдата си по бързата процедура. Петчленен съдебен състав с председател съдия Милена Бухчева-Пейчева наказа забележително спретнатия за ролята на подсъдим на 25 години затвор при първоначален строг режим.    
Освен това бившият лидер на младежката структура на СДС ще трябва да покрие и над 8200 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
„Съжалявам за Иван, беше ме страх от него. Извърших нещо лошо, което никога не съм мислил, че мога да направя. Осъзнавам, че съм извършил голям грях, който сам на себе не мога да простя. Моля за снизхождение за мен и моите близки, които заедно с мен ще изтърпят присъдата ми“, бяха последните и единствени думи, които Спасов произнесе пред съда.
А деянието му не е никак за снизхождение - той бе обвинен за предумишлено убийство с користна цел, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. И всичко това заради пари. Той е наръгал с нож покойния вече Михайлов четири пъти по челото, три пъти по врата, освен това го е мъчил по брадата и с електрошок. Смъртоносната рана, която е поставила край на живота на възрастния мъж, е била на гръбначния мозък. Според експертизите Спасов е обърнал с главата към пода жертвата си и му е нанасял удари с голяма сила откъм гърба. Безжизненото тяло увил в кувертюра. Спасов останал на мястото на инцидента и още тогава разказал на полицаите какво е направил, изтъкна адвокатът му. Въпреки направените самопризнания, защитата на бившият син лидер бе на тезата, че убийството не е извършено с користна цел, нито е било планирано или мъчително. Най-малкото защото Спасов не е носил в себе си нож или друго оръжие, с което да нарани Михайлов, не е крил посещението си при него, нито пък е имало за какво да го убива. Посочената в обвинителния акт причина за жестокото посегателство - че Михайлов казал на Спасов, че вече само той ще прибира наемите от имотите, които досега си делили - не била вярна. Според защитата истинската причина за убийството била отправена закана и заплаха от страна на Михайлов, че ще обвини брата на Спасов в документни престъпления за имоти и ще унищожи и убие и двамата. След тези думи у Спасов се отключила силна емоция, безконтролно поведение и в състояние на афект и силно раздразнение тръгнал да ръга 70-годишния мъж. Също според защитата имало вероятност Михайлов да не е усещал болка от тежките пробождания и затова претендираше, че смъртта не е причинена по мъчителен за жертвата начин. Още повече, че Спасов бил спокоен  човек, който планирал семейство с любовта на живота си, а Михайлов станал злобен и агресивен, след като му били наложени запори на банковите сметки и вече не можел да живее охолно.
„Юлиян Спасов е известен в съдебните среди с двойствените си качества. Интелигентен човек, който е насочил интелигентната си енергия към извършване на престъпления. Така се стигна до момента, в който да отговаря за най-тежкото престъпление“, мотивира се прокурорът по делото Валентина Личева. И посочи, че като незавършил студент по право Спасов е ползвал фалшива диплома за висше образование, за което е съден, но вече реабилитиран. Впоследствие отново е изправен пред съд заради документни престъпления, но е освободен от наказателна отговорност и му е наложена само глоба. Заради изключително високата степен на обществена опасност и тежкото престъпление държавното обвинение сметна, че единственото справедливо наказание за Спасов е доживотния затвор, който заради съкратеното съдебно следствие и пълни самопризнания да се редуцира до 22 години затвор. Като смекчаващи обстоятелства бяха изтъкнати младата възраст на убиеца и диабета, от който боледува.
Роденият в Русе, но живеещ в София 40-годишен мъж е председател на управителния съвет на сдружение „Младежка инициатива“, участва в „Клуб на младия предприемач“ и други сдружения. Преди години бе младежки лидер на СДС в Русе и зам.-председател на националното ръководство на Младежкия СДС. От 2006 година насам името му е замесено в скандали, сред които измами с имоти и подмяна на нотариални актове. В схемата участва и Иван Михайлов, който именно по този начин е станал собственик на реституиран имот на ул.“Александровска“. Делото около скандала с държавния имот бе въртяно по няколко пъти на отделни съдебни инстанции. Дни след убийството решението по делото трябваше да се разгледа окончателно от Върховния касационен съд и най-вероятно в тази съдбовна дата се корени мотивът за убийството.
В съдебната зала вчера присъства племенничката на Михайлов, която заради факта, че не е в кръга на най-близките роднини на покойника, няма право да претендира обезщетение или да се конституира като частен обвинител. Затова наблюдава процеса отстрани, а не като страна по делото.