Най-добрият български тенисист Григор Димитров се измъчи максимално срещу Едуар Роже-Васлен, но в крайна сметка надделя в срещта им от първи кръг на “Мастърс”-а в Рим. Хасковлията спечели с 4:6, 6:3, 6:4 и чака в следващия кръг победителя от двубоя между Иво Карлович - Пабло Карено Буста.

Гришо започна срещата трудно и мудно, като позволи на французина да направи два пробива и да спечели първия сет. До края двубоят бе много оспорван, но Димитров показа класата си и обърна развоя на срещата в своя полза.

С успеха, който дойде след 2 часа и 5 минути игра, Григор защити точките си от миналата година. При успех в следващата фаза той вече ще трупа актив за ранглистата на АТП.

Григор Димитров - Едуар Роже-Васлен 4:6, 6:3, 6:4

Първи сет
Хасковлията започна срещата с двойна грешка, но въпреки това спечели подаването си и поведе с 1:0. Французинът отвърна подобаващо и с бърз гейм изравни резултата 1:1. Двамата тенисисти отново бяха безгрешни при своите подавания, за да се стигне до ново равенство – 2:2. Последва слаб сервис гейм за Димитров, който направи двойна и непредизвикана грешка и при втората възможност си възможност Васлен проби – 2:3.

Съперникът на Гришо обаче направи две двойни грешки при сервирането си резултатът пак бе изравнен 3:3, а впоследствие стана 4:3 за нашето момче. От тук до края обаче французинът спечели и трите гейма, осъществявайки пробив в 10-ия и с това дръпна в резултата – 6:4 и 1-0 сета.

Втори сет
Григор спечели уверено първия гейм на 0 и поведе с 1:0. Васлен обаче отвърна подобаващо, макар да допусна две непредизвикани грешки – 1:1. Хасковлията допусна изоставане с 0:30 при свой сервис, но с четири поредни спечелени разигравания отново поведе – 2:1. Нов безпроблемен сервис гейм за Едуар Роже-Васлен – 2:2

Димитров отново бе много стабилен на сервис и направи бърз гейм за 3:2. Тук дойде и решителния момент в сета – Гришо проби подаването на съперника си и си осигури преднина от 4:2. Последва бърз гейм за нашето момче, което бе много близо до вземане на сета – 5:2. Французинът успя да се спаси и да спечели подаването си, но при своя сервис Григор бе безпощаден – 6:3 и равенство в сетовете 1-1.

Трети сет
Васлен успя да започне тази решителна част с трудно спечелен сервис гейм – 0:1. Гришо обаче бе непоколебим при своето подаване и бързо изравни резултата – 1:1. Двамата тенисисти бяха много стабилни при подаванията си и срещата продължи да се движи гейм за гейм. Григор имаше възможност за пробив при 3:3, но пропиля два брейкпойнта – 3:4. Българинът успя да изравни резултата,а след това да стигне и до решителен пробив. При 4:4 хасковлията поведе с 30:15 и в крайна сметка успя да го пробие – 5:4 и сервиране за мача. Българският тенисист не остави никакви шансове на френския си съперник и след гейм на 15 спечели срещата.