Миниатюрни "човешки мозъци" бяха отгледани в лаборатория и учените се надяват, че това ще промени разбирането за неврологичните заболявания.

Структурите с размери на грахово зърно постигнали същото ниво на развитие като при ембрион на девет седмици, но нямат мисловни способности. Изследването, публикувано в списание "Нейчър", вече се използва за разбирането на редки заболявания.

Невролозите определиха откритието като удивително и прекрасно. Човешкият мозък е една от най-сложните структури във Вселената. Учените от Института по молекулярна биотехнология към Австрийската академия на науките успели да възпроизведат някои от най-ранните етапи на развитие на органа в лаборатория.

Те използвали или ембрионални стволови клетки, или клетки от кожата на възрастни, за да произведат частта от ембриона, която се развива в мозъка и гръбначния стълб - neuroectoderm. Той бил поставен в малки капчици гел, за да се създаде скеле за развитието на тъканта, а след това и във въртящ се биореактор, "хранителна баня", която доставя хранителни вещества и кислород.

Клетките успели да се развият и да се организират в отделни области на мозъка като мозъчната кора, ретината и по-рядко в начален хипокампус, който е тясно свързан с паметта в напълно развития мозък на възрастен човек. Учените са убедени, че това наподобява в близка степен, но далеч не идеално развитието на мозъка на ембрион до деветата седмица. Тъканите стигнали максимален размер от около 4 мм след два месеца.

"Мини-мозъците" оцелели близо една година, но не нараснали повече, тъй като няма кръвоснабдяване, а само мозъчна тъкан, така че хранителните вещества и кислородът не могат да проникнат до центъра на наподобяващата мозък структура.

"Нашите органоиди са полезни за показването на модела на развитие на мозъка и за изучаването на причините за проблем в развитието. Искаме да преминем към по-разпространени заболявания като шизофрения и аутизъм. Те обичайно се проявяват само при възрастни, но беше показано, че скрити дефекти се проявяват по време на развитието на мозъка", заяви един от изследователите д-р Юрген Ноблих.

Техниката може да се използва за замяна на мишките и плъховете при изследване на лекарства, тъй като новите медикаменти могат да бъдат изпробвани върху действителна мозъчна тъкан. Учени са успявали да създадат мозъчни клетки в лаборатория и преди, но това е най-близкият модел, до който някой е достигал при създаването на човешки мозък.