Два ще са пунктовете в Русе, от които хората с право на безплатен декор ще получат ваучер, с който да си вземат устройството. Това са Централна поща и станцията в кв.“Дружба“, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Дончева. Кога обаче ще започне раздаването на цифровите приемници, все още не е ясно, а Дончева се надява това да се случи през септември. В останалите населени места в Русенска област ваучерите ще се получават от общинските центрове.
5414 са имащите право на безплатно цифрово устройство в областта. За Русенска община броят им е 2302. Това са хората, които са получили помощ за отопление през изминалия отоплителен сезон. Освен да отговарят на това условие, те трябва да попълнят и декларация по образец, че не разполагат с телевизор, който приема цифрова телевизия. Ако човекът с право на безплатен декодер е починал, устройството може да се предостави на неговия съпруг или съпруга, но не и на наследник, обясни още Дончева.
Какво ще се случи с ваучерите, които не бъдат поискани заради наличие на кабелна телевизия или други причини, все още не е ясно. Съществува възможност средствата да бъдат преразпределени, но това ще стане ясно след като раздаването на ваучерите за декодери започне.
Както стана ясно, Северен централен район, в който е Русе, попадна във втория етап на раздаване на цифровите устройства. Заради забавеното получаване на декодерите за социално слабите правителството удължи срока за изключване на аналоговия сигнал от 1 септември до 1 ноември.