Идеалният център остава най-предпочитаният район, в който търсенето на жилища за покупка остава изключително високо. Това показва анализ на агенцията за недвижими имоти „Сиана“. Там има добре изградена транспортна мрежа, наблизо се намират всички важни административни, културни и финансови институции, както и много магазини.
Двустаен апартамент в идеалния център на Русе може да се намери на цена от 550-600 евро на квадратен метър. За имоти под наем цените варират в широки граници, но офертите са предназначени най-вече за хора, които имат финансова стабилност и могат да си позволят луксозна квартира.
„Ялта“ е другият най-предпочитан район за живеене, тъй като сградите там са нови (предимно монолитно строителство) и имат ТЕЦ, а това е голямо предимство през студените зимни дни.
По-заможните неизменно се насочват към къща в идеален център на Русе заради много по-голямата свобода и комфорт, показва опитът на „Сиана“. Тези оферти обаче се изчерпват много бързо, така че пазарът трябва да се следи непрекъснато. В този район част от постройките са реновирани паметници на културата и цената им е доста висока, но пък носят и съхраняват неповторимия русенски дух.
Семейства с по-скромни финансови възможности се насочват към широкия център, тъй като там цените са по-ниски с около 20-25% както за покупка на ново жилище, така и за имот под наем.