Екипажът, който проектира и изработи автомобила за дебютното участие на Русенския университет в тазгодишния „Шел еко маратон“, бе тържествено изпратен към Холандия. Преди да отпътуват, момчетата и единствената дама в отбора - пилотът Сюзан Мехмедова, демонстрираха на площада своя модел DTT.
Името на нашата кола е съкращение от името на катедрата ни „Двигатели и транспортна техника“ и точно така сме я регистрирали за състезанието в Ротердам, обясни капитанът на тима Димо Иванов.
Русенският модел ще се представи в категория „Прототипи“ и се задвижва с електрическа батерия. Максималната скорост, която може да достигне, е 35 км в час, а енергийната му консумация е около 1 к Втч енергия за 150 км пробег.
Помощ за реализирането на проекта на студентите оказаха фондацията „Русе-град на свободния дух“ с 10 000 лева, зам.-ректорът на университета проф.Велизара Пенчева и русенската куриерска компания „Еконт Експрес“, която се нае да превози за своя сметка с два микробуса и ремарке участниците и модела до Ротердам.
По време на тържественото изпращане членовете на екипажа получиха от кмета на Русе Пламен Стоилов знаме с герба на града и пожелание да го развеят от най-високото място в почетната стълбичка на състезанието в Холандия.