Културен център със застроена площ от 500 кв.м започва да се изгражда в Горно Абланово. Идеята и спомоществователството за строежа е на строителния магнат и филантроп Игнат Канев, решил да направи щедър жест към родното си село. Предприемачът постоянно следи и се интересува от развитието на проекта и изрично е наредил центърът да е готов в края на септември. Тогава той лично ще открие културното средище. Средствата, които дарителят е предоставил на родното си село, са 250 000 канадски долара или 330 000 лева.
„След визитата на Игнат Канев преди 2 години той обеща, че ще помогне в селото да има културен център“, разказа за „Утро“ кметът на Горно Абланово Росен Иванов.
При откриването на „Канев център“ в Русенски университет през есента се пристъпило и към първите крачки за реализиране на идеята. Вече са налице и необходимите разрешения за строеж и реалните дейности за изграждане на институцията ще започнат съвсем скоро.
„В селото нямаше място, където хората да се събират, да се провеждат изяви и мероприятия. Читалището бе съборено през 2006 година, но реално не функционираше от 1990 година. Сегашното ни читалище представлява полумасивна постройка тип павилион“, обясни още кметът Иванов. Затова и хората в Горно Абланово се радват, че ще имат модерно място за срещи и културни сбирки.
Новият културен дом е проектиран от автора на университетския „Канев център“. Той ще разполага със салон със 150 места, библиотека и заведение. Сградата ще бъде изградена на мястото на полупреместваемото сегашно читалище. То няма да бъде събаряно, а ще се укрепи, санира, ще му бъдат поставени нови панели и покрив. Към него ще се издигне и нова пристройка, в която ще се помещава библиотеката.
Игнат Канев е известен с щедрите дарения не само у нас, но и по света. Той е носител на ордена „Стара планина първа степен“, както и с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Русенски университет. 87-годишният предприемач е удостоен и с титлата „Почетен гражданин на град Русе“.