Тръба за отпадъчен материал при производството на олио от рапица, слънчоглед, соя и биодизел в „Астра Биоплант“ ЕООД Сливо поле излезе наяве при невиждания от 10 години спад на нивото на Дунав, биха тревога вчера рибари от Ряхово. Тръбата се влива в реката малко преди селото и служи за изхвърляне на производствени отпадъци от фабриката. При рязкото понижение на речното ниво тя се е показала и рибарите най-после установили причината за изчезналата риба в района.
Водата покрай тръбата е замърсена с производствена слуз, която се обвива около примамките на въдиците и ги стяга като в калъп, разказват хората. Така рибата минавала покрай стръвта и заминавала по течението. А когато все пак се уловяло нещо, при чистенето на вътрешностите се разнасяла отвратителна миризма.     
„Тази тръба сигурно е вкарана в реката преди 2-3 години, тъй като при голямото маловодие през 2003 година нея я нямаше на това място“, коментираха рибарите, подали сигнала в „Утро“. По думите им тя е поставена в прокопана канавка през тополовата гора до „Астра Биоплант“ и е изведена на около 3 км до реката на място, където достъпът е възможен само ако се върви пеш по крайбрежието над Ряхово.
Рибарите са подали сигнал за замърсената вода до РИОСВ в началото на миналата седмица. При проверката е установено, че замърсяването се дължи на изтичане на отпадъчни води от заустващия колектор на „Астра Биоплант“ ЕООД, обясниха от екоинспекцията. Направено е предписание и от дружеството са изискани писмени обяснения до края на тази седмица за причините за допуснатото отлагане на отпадъчните води и са дадени срокове за почистването на терените. За случая вчера е уведомена и Гранична полиция.
„Точно в тази точка от реката имаме право да изпускаме отпадни води от фабриката, тъй като там е заустването на колектора. След предписанието от РИОСВ установихме, че пречиствателната ни станция е дала отклонение при изпускането на отпадъците по вина на оператора. За занижения контрол на колектора той е наказан и днес ще докладвам в РИОСВ предприетите от нас мерки за решаване на проблема“, каза вчера за „Утро“ директорът на „Астра Биоплант“ Димитър Минчев. И обеща още днес да изпрати специалисти до тръбата, за да видят дали пречиствателната станция не е дала ново отклонение от нормата.