Разхлабена връзка на електромер в долната част на електрическото табло е предизвикала пожара в бл.“Троян“, за който „Утро“ единствен съобщи миналата седмица. Електромерът е пламнал от искрите, а после последователно са гръмнали останалите 14. Това разкри вчера пред екипа ни работна група от фирма „ЕЛ“, която бе извикана от обитателите на блока да оправи таблото.
До този извод специалистите са стигнали, след като са установили, че кабелът за захранване с електричество е здрав, бушоните и проводниците над таблото също са непокътнати, само са леко обгорени от пламъците. В таблото е нямало заложена бомба, каквато версия коментираха хората от блока. Изключена е и вероятността за късо съединение от натоварване с голяма консумация на ток.
Въпреки аварията, която не е по наша вина, от „Енерго-Про“ отказаха да направят ремонт, тъй като това било наше задължение, възмути се вчера жител във входа. Съседите решили да наемат фирма „ЕЛ“ да направи ново табло, а после са решили да съдят монополиста, за да си върнат парите.
Пожарът във вх.Д на бл.“Троян“, на ул.“Г.Делчев“ 46, стана миналия понеделник точно пообед. Във входа се чул силен тътен, после гърмежи прокънтели в коридора, появили се гъсти облаци дим и се усетила миризма на изгоряла пластмаса.
Хората се паникьосали. 14-годишно момиче от таванските стаи излязло на покрива, баща на пеленачета ги изкарал на терасата на четвъртия етаж, същото направил и друг татко от долния етаж с двете си деца на една и две години. Жена припаднала на стъпалата от обгазяване. Газоснабдяването във входа било изключено веднага, което предотвратило евентуален взрив. Жертви и сериозно контузени при критичната ситуация няма.
На място са пристигнали огнеборци и полицаи. Пожарът е локализиран, но после една седмица нямаше кой да оправи таблото. Затова хората се изнесли по роднини и изчакали там да бъде направен ремонтът.