Уличеният в убийството на 48-годишната си съпруга Мелиса Тодор Маринов Тодоров е арестуван при акция на спецполицаи в централния хамбургски квартал „Вилхелмсбург“. Очаква се 54-годишният Тодоров да пристигне по етапен ред в Русе до края на седмицата и тук да се гледа мярката за постоянното му задържане в ареста.
Подозираният за зверството съпруг е напуснал страната през Дунав мост на 31 юли. На граничния пункт го пропуснали без проблеми, но през цялото време движението му било контролирано. Наблюдението върху него продължило и в Хамбург, където беглецът сменил 3 квартири за 22 дни, докато се успокои, че никой не го търси.
След откриването на трупа на Мелиса Окръжна прокуратура е издала европейска заповед за арест на мъжа й, а в петък тя била изпълнена от германски командоси, които не дали възможност на Тодоров дори да помръдне при задържането.
В Русе бившият затворник ще отговаря за убийството на жена си в общия апартамент в бл.5 в кв.“Дружба 3“ на 25 юли вечерта. Убийството е станало след поредния скандал от ревност между двамата, коeто било ежедневие от пролетта насам. Отношенията в семейството особено се обтегнали след като Тодор излежал тригодишна присъда. Мъжът дочувал приказки, че жена му кръшка и започнал всекидневен тормоз. Във фаталния четвъртък - 25 юли, двамата се скарали за пореден път пред блока. После се прибрали, но кавгата продължила. Около 22 часа Тодор излязъл, а през това време дошъл полицейски наряд след сигнал за скандал. Около полунощ Тодор се върнал, наръгал смъртоносно жена си с нож, оставил я в банята и отишъл да види 13-годишната им дъщеря в Сеслав, Разградско. На 27 юли той се върнал в апартамента, увил трупа на Мелиса в одеяло и го закарал до шубраци на Русенски Лом между Иваново и Кошов. След като я скрил така, че никой да не я намери, Тодор заминал при приятел в София, на когото разказал за убийството.
Междувременно полицейската примка около палача на Мелиса невидимо се затягала. При разпит приятелят, пред когото Тодор направил признание, посочил на криминалистите къде са тленните останки на жената и те бяха открити на 8 август. „Утро“ знаеше за зловещата находка още на 9 август, но запази мълчание, за да не пречи на разследването и залавянето на убиеца. Информацията бе публикувана 10 дни по-късно, когато стана ясно, че Тодор няма къде да се укрие и задържането му е въпрос на дни. 
Последва изчакване на ДНК анализа и идентифициране на жертвата по зъбния статус, а след като и тези доказателства потвърдиха полицейската версия, Тодоров бе арестуван в Хамбург.