Русе е първият регион с конкретни предложения на бизнеса към правителството, заяви вчера вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.
Вчера тя се срещна с местните власти и с предприемачите, за да чуе проблемите им и да ги запознае с мерките, които правителството предприема за насърчаване на икономическия растеж.
Бобева разговаря и с ръководството на Русенския университет, а ректорът проф. Христо Белоев й връчи кристалния знак на университета. Тя върна жеста, като се пошегува, че иска да стане русенски жител.
Пред медиите вицепремиерът съобщи, че се ангажира да проучи румънския опит с абонамента по отношение на таксите на Дунав мост за бизнеса, за което русенци са настояли.
За голямата болка на региона - магистралния път Русе-Велико Търново, Бобева каза, че проектът би трябвало да е включен в списъка с предложения до Европейската инвестиционна банка.
Кметовете от региона са поставили пред вицепремиера  още една сериозна тема - битката с комарите, тъй като за първи път тази година държавата отказа да субсидира тази дейност.    
Досега пари за комарите се даваха от фонда за бедствия и аварии, което не е юридически издържано, затова няма решение, обясни Бобева. Но съобщи, че още на предстоящото заседание на Министерски съвет ще внесе предложение за алтернативен начин на финансиране. Самата тя била алергична и разбирала за каква напаст ставало дума и че малките общини не могат да се справят сами.
На срещата с вицепремиера кметовете са споделили и своите притеснения от непрекъснатите обжалвания на обществените поръчки, което пречи за реализирането на инвестиционните им намерения. По този повод Бобева съобщи, че във връзка с директива на ЕС се готви промяна, която да позволи на общините и на държавните структури директно да възлагат договори на своите фирми, избягвайки тежките процедури. До месец щяла да бъде изготвена методика за определяне на цените по пазарен принцип, така че да се намалят публичните разходи. 
Бобева сподели, че местният бизнес е поискал облекчаване на външнотърговския режим, особено по отношение на трети страни. Това е от голямо значение за насърчаване на износа и аз мисля, че има какво да направим, защото бюрокрацията и излишните документи са факт, уточни вицепремиерът. Пред русенските фирми Бобева се ангажирала също да проучи възможно ли е държавата да субсидира проекта за градска железница. Около 3-4 хил. души биха ходили с нея на работа в Източна промишлена зона и това би имало по-скоро социален ефект, коментира Даниела Бобева. Тя заяви още, че законовите промени в обществените поръчки ще позволят бърза реализация и на проекта за пречиствателна станция в бившия КТМ.
На въпроса ще има ли Русе интермодален терминал Бобева отговори, че правителството търси подходящото правно решение и сериозен инвеститор.
Вицепремиерът съобщи, че Русе може да бъде един от първите градове, в който ще се създаде виртуален инкубатор за бизнес идеи на студенти по подобие на тези в Германия и други европейски държави. Студентите ще могат да развият идеите си и да ги защитят пред своите ментори. Ако проектите им са добри, тогава те могат да бъдат финансирани от Банката за развитие, обясни тя и уточни, че това е една от темите, които по-късно ще обсъди с ръководството на Русенския университет.