Областният управител на Русе през периода 2001-2005 година Румен Януаров осъди прокуратурата заради това, че следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда.
Самият Януаров е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържания от близки, за да стигне до следствието. Това се случило през лятото на 2011 година, по-малко от месец след претърпяна операция на тазобедрената става. Януаров посочва, че е можел да си спести максималните усилия, които е положил, за да изпълни съвестно гражданския си дълг, но това би му коствало глоба. Сега обаче санкционирана е прокуратурата, която ще трябва да плати на бившия областен управител 1000 лева за това, че го е поставила в дискриминационни условия. Решението може да се обжалва.
„Удовлетворен съм от решението на съда и не знам още дали ще обжалвам. За мен това е пробив“, коментира за „Утро“ Януаров, който претендираше 7000 лева обезщетение. Според него по-важното е институциите да си вършат работата и да спазват изискванията, както правят редовите граждани.
Проблемът с достъпната среда е огромен и не е от вчера. Със сигурност подобен успех биха пожънали множеството хора с увреждания, които всекидневно са задължени да обикалят институции, а реално нямат условия да отидат нито да си извадят документ, нито дори да се придвижват като нормални участници в движението. Което ги отритва от обществото и дискриминира заради състоянието им.
Спечеленото дело е свързано с друг иск на бившия областен управител срещу прокуратурата, който е на стойност 43 000 лева. Повод за завеждането му е разследване за източване на републиканския бюджет, по което през пролетта на 2011 година Януаров е привлечен като обвиняем, а в края на годината производството е прекратено. Сега той твърди, че разпитите и следствените дела, а впоследствие и повдигнатите му обвинения, са довели до пристъпи на аритмия и безсъние, високо кръвно и негативи за семейството му. Освен това обвинението уронило авторитета му и сринало доверието към него, поради което той не успял да спечели изборите за кмет през 2011 година. Става въпрос за разследване за ощетяване на държавния бюджет по време на управлението на Януаров през 2003 година за малко повече от 168 000 лева по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманенобетонни контейнери. Престъплението в този случай било, че неизвестен извършител съставил документи с невярно съдържание.