Руски песни, свързани с Втората световна война, прозвучаха пред Паметника на Альоша, където стотици русенци и гости на града се събраха, за да почетат датата Девети май - ден на победата над хитлеризма.
Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа, подчерта в словото си кметът Пламен Стоилов.
За подвига на борците срещу кафявата чума и за милионите жертви говори и заместник областният управител Милена Хинкова.
Дълбок поклон пред паметта на загиналите и дълбока почит към победителите - така завърши своята кратка емоционална реч генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, който поздрави ветераните и призова паметта за страшната война да остане жива.
Момичета и момчета от младежката секция към Руския клуб в Русе застанаха като почетен караул пред паметника, пред който бяха поднесени венци и цветя от институции, политически и неправителствени организации, граждани. Накрая малката певица Мира Пуйкова трогна всички със звънкото си изпълнение на емблематичната песен „Катюша“ и предизвика горещи аплодисменти.
На руското военно гробище, където са погребани починали от раните си войници и офицери, архимандрит Виктор Мутафов и отец Дираир Хадавян от арменската църква отслужиха заупокойна литургия. Присъстващите имаха възможност да опитат елдена каша, приготвена от жените от Руския клуб - поулярната „гречка“, типична за менюто на Червената армия през войната.
Генералният консул Владимир Климанов посрещна много гости за Деня на победата, като сред тях бяха представители на различни общини в Русенския консулски окръг, обхващащ областите Русе, Силистра, Търговище, Разград, Ловеч и Плевен. Освен поздравленията и цветята Климанов получи и много паметни подаръци преди отпътуването си от Русе. Мандатът на дипломата изтича и скоро той ще се върне на работа в Министерството на външните работи в Москва.