„Свободният полет на духа“ - тази метафора, която за големия джазмен Петър Петров-Парчето беше не художествено определение, а същина на целия му живот - е заглавието на книга за музиканта и човека, която се подготвя. Амбициозният проект е на Клуба на дейците на културата, който в прекия смисъл на думата беше втори дом на невероятния русчуклия.
Професионалният път на три поколения се свързва и преплита с ярката личност на Петьо Парчето, а той заедно със свои колеги е представял българския джаз на фестивали, турнета, джаз срещи в страни от три континента, обясняват от КДК. Любителите на джаза не само в Русе, а и в страната с благодарност помнят неговите свръхусилия да прокара път на това изкуство в една среда, където тази музика се неглижираше, припомнят Диана Ковачева и Петър Петров от Клуба. И връщат лентата към невероятната любов и благородна грижа на Парчето към по-младите музиканти, прохождащи в царството на джаза.
Замисълът за изданието предвижда голяма част от книгата да включва спомени на хора, живели и работили с и до него, които имат какво да разкажат за уникалната и емблематична за Русе личност на Парчето. Затова от Клуба на дейците на културата се обръщат към всички възможни съавтори на бъдещата книга с молба да изпратят свои спомени и снимки на адреса на КДК: Русе, ул. „Константин Иречек“ №2, Клуб на дейците на културата, [email protected]. Добре би било това да стане до края на юни, тъй като проектът „Свободният полет на духа“ е спечелил финансиране от Община Русе по програмата за подпомагане на идеи в областта на изкуството и културата и трябва да се реализира до края на годината.