„Седнеш на беседката в градината - тресе. Легнеш на леглото в спалнята - тресе. Не можем да разберем ако има земетресение, тъй като при нас то е непрекъснато“. Така хората в Червена вода описват ежедневието си. Жертва на натовареното движение са живеещите на главната улица, а това означава повече от половината село. За несекващия тормоз сигнализира в „Утро“ един от потърпевшите Милко Даскалов.
Кошмарът започва преди повече от 6-7 години, когато трафикът по главната улица на селото става изключително натоварен. Първоначално шокът бил голям, защото трябвало да свикват с шума от преминаващите непрекъснато тежки камиони. Жителите успели да преглътнат липсата на спокойствие и тишина, заради които все пак са предпочели да се изнесат извън шумотевицата на големия град. Но близките и приятелите, които им идват на гости, не спирали да се изненадват на умението им да живеят в синхрон със звуците на преминаващи с висока скорост автомобили и тирове. Но по-големият проблем вече е друг - къщите търпят поражения от многотонажните камиони.
Особено нетърпимо става по време на кампании по жънене на жито и превоз на дърва, тъй като огромни машини с голям товар минават най-редовно пред домовете им. Щом стане въпрос за движението, всеки в селото започва с едно и също оплакване: „Напукаха ни се къщите!“ И показва как от стените зеят пукнатини, циментът е отлепен, а на някои домовете дори пропадат.
Самият Милко Даскалов започва да строи къщата си през 1994 година, когато селото е тихо и спокойно. Прави я масивна и дори я подсилва с допълнителни колони. Днес обаче е решил да не я довършва, тъй като стаите на последния етаж, които дори не са обзаведени, вече са напукани. „Вибрациите от преминаващите камиони се усещат непрекъснато - дори като напълня надуваемия басейн на внучето ми, когато мине тежък автомобил, водата в него започва да прави вълнички“, разказва мъжът. Негова съседка пък веднага се оплаква, че чиниите и стъклените съдове в дома й редовно дрънчат от вибрациите.
Повечето от пострадалите къщи са нови, но дори съвременното строителство не е успяло да ги опази от поражения. Хората са опитвали да правят ремонти, но вече се чудят дали има смисъл, тъй като след няколко дни цепнатините пак зейват. Затова те са на категоричното мнение, че маршрутът на камионите не трябва да преминава през селото, а да се отбие през околовръстно трасе.
„Става въпрос за 4-5 километра, не са толкова много, а все ни казват, че няма пари“, недоволстват хората. Според тях средства могат да се намерят най-малкото по европейски програми, които са помагали за ремонт и направа на много пътища в страната. А докато това им искане се осъществи, настояват основният път да се асфалтира наново, тъй като кръпките и неравностите по сегашния правят вибрациите и шума от тежките камиони в пъти по-силни. Хората настояват и да се постави и поне една камера за видеоконтрол на скоростта. „Ще се изплати за една седмица - тук шофьорите се движат много бързо и изобщо не намаляват“, обяснява Даскалов.
Засега исканията на потърпевшите обаче са глас в пустиня. Предишният кмет на селото ги упреквал, че са си купили къщи на главния път вместо в края на селото. А сегашната кметица Свилена Острева вдигала рамене с оправданието, че няма пари за изграждане на околовръстен път. Според хората тя не подхващала инициативата за търсене на средства и затова я упрекват в липса на ангажираност. Вчера Острева бе поканена на среща с недоволните жители на Червена вода, но предварително обявила, че няма да може да присъства. Кметицата не бе открита за коментар на ситуацията и по телефона.