Точно 10 апартамента с цена под 30 000 лева предлагат на насрочените за следващите седмици търгове частни съдия-изпълнители в Русе, показа проверка на „Утро“. Имотите на закъсали длъжници често се пускат за продан много евтино, тъй като началната им цена вече е била намалявана два-три пъти.
Най-евтиното жилище в списъка на ЧСИ е едностаен апартамент в Мартен, обявен на начална цена 15 922 лева. Това обаче определено не е най-изгодната оферта, тъй като от малко по-голяма сума започва наддаването за двустаен в Русе.
Търговете на частните съдебни изпълнители са място за надлъгване между потенциалните купувачи и често цената за някой качествен имот се качва рязко при наддаването и с 30-40% над началната цена. Покупката на евтини апартаменти отдавна не е лесен бизнес, тъй като потенциалните кандидати са много, а хора с пари, дебнещи за изгодни оферти, винаги има достатъчно. В последните 1-2 години обаче спекулантите, търсещи ниски цени с цел бъдеща препродажба, на практика вече са изчезнали от търговете. Основна причина за това е свитият пазар, правещ бързата реализация на новопридобития имот доста трудна.
Основен проблем при покупка на жилище от ЧСИ е 7-дневният срок, в който трябва да се внесе исканата сума. За тъкъв кратък срок кредит е почти невъзможно да се уреди и кандидатът трябва да разполага с парите предварително /в брой или с уговорен банков заем/.
Другите главоболия са свързани с възможността за недобросъвестни действия от страна на спекуланти и собственици на продавания имот, които участват в търговете с подставени лица. Законът оставя възможност един и същ човек да участва с няколко наддавателни предложения, да оттегля задатъци и така да опорочава целия процес. С това е свързан и основният риск - търгът да пропадне.