В приземния етаж на СОУ за европейски езици от няколко дни кипи енергична работа - стените в кабинетите се облепват с изолиращи плоскости, скоро ще бъдат поставени подарените плочки от гранитогрес и ще се пристъпи към боядисването. До 15 септември децата трябва да влязат в почистени и освежени учебни стаи и нищо да не напомня за погрома от средата на юли след пороя, при който целият етаж беше наводнен и плуваше в тиня и листа.
Тъкмо се радвахме, че поне това лято няма да правим ремонти, но ето че строителните недомислици отпреди 60 години напомниха за себе си със страшна сила, казва помощник-директорката Дора Тончева. Тя не иска да си спомня за кошмара от 30 юли, когато до десет вечерта заедно с директорката Добромира Николова и още няколко служители се опитвали да разчистят ада след извилата се над Русе тропическа буря. Сега помещенията са освободени от калта и наносите, балатумите са изпрани и изсушени, но щетите се забелязват с просто око. Следите от водата, заляла пода повече от половин метър, личат, талашитените вратички на шкафчетата са се разкривили и заплашват да паднат.
На пода в кухненското помещение е струпана купчина чували. На въпроса ни какво има вътре, Тончева отговаря кратко и стъписващо: „Противогази! 700 бройки!“. Вечерта след пороя от училището звънели и на „Гражданска защита“ да търсят помощ. Оттам обаче се угрижили най-вече за противогазите. И дали указания защитните средства незабавно да се извадят от торбите, да се изсушат и да се наръсят с талк. Ние се чудим как да спасим училището, те ми казват да сушим противогазите, недоумява Тончева, като уточнява, че нито тогава, нито после е дошъл някой от „Гражданска защита“ да си нагледа имуществото. Благодарни сме на кмета Пламен Стоилов - веднага изпрати комисия да се запознае с щетите, каза Тончева. И добавя, че комисията само устно констатирала разсипията, но протокол в училището още не са виждали.
Ще направим всичко, което е по силите ни, за да влязат децата в чисти и хигиенични кабинети, но остава големият проблем с лошата вертикална планировка и денивелацията, каза директорката Добромира Николова. Тя увери, че ще се търси включване в инвестиционен проект, за да се реши въпросът кардинално и да се предотвратят рискове отново от многобройните шахти в почти всички помещения на приземния етаж при следващ порой отново да избие вода и да съсипе всичко. Още не можем да прежалим томовете английска литература за 3000 лева, която беше унищожена за минути, каза Николова. И прикани всички, които искат да помогнат на СОУЕЕ, да се включат в дарителската кампания, която всеки момент ще бъде обявена и на специална Фейсбук страница.