Австралийски учени доказаха, че азотният оксид, който се използва широко при хирургическите операции под обща упойка не нанася никаква вреда на здравето на хората.

"В продължение на 6 години ние проследихме състоянието на здравето на 7 хил. пациенти, подложени (по различно време през тези години) на операции с прилагане на обща упойка в 45 болници в Австралия, Азия, Северна Америка и Европа", разказва професор Пол Майлс от мелбърнска клиника (Медицински университет "Алфред" – Мелбърн, Австралия)

"Както показват резултатите от нашата работа, можем да уверим анестезиолозите от целия свят и, което е по-важно – хората, на които предстои операция под обща упойка, че азотният оксид е извънредно ефективно и абсолютно безвредно обезболяващо средство.

Азотният оксид е съединение на азота с кислорода. По отношение на кислорода азотът проявява от първа до пета степен на окисление. Именно поради това той образува пет оксида.

Диазотният оксид (N2O),наричан още "райски газ" или "веселящ газ", е газ без цвят и с приятен мирис. Той има своебразно физиологическо действие като передизвиква обща наркоза. Именно той се използва в хирургическата практика. Степента му наокисление е 1.

Един от другите оксиди е азотният диоксид (N2O). Той е жълто-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица, задух като концентрация над 0,4 мг/куб. дм е смъртоносна за възрастен човек.

Високото съдържание на някои от азотните оксиди в атмосферата предизвиква сериозни екологични проблеми. Такива са киселинните дъждове и смогът. Азотни оксиди се получават при добив на електроенергия и транспорт с използването на изкопаеми горива, азотноторовите заводи.