Канализацията на Русе се оказа задръстена с парцали.
„Очевидно става дума за технологичен брак, който се хвърля от шивашките фирми. И който шивачките ползват вместо тоалетна хартия. Става дума за предприятия, които работят в централната или източната част на града. Разпоредил съм да се започне проверка и ще стигнем до извършителите, защото това е безобразие. А глобата, която ще плати тогава фирмата работодател, със сигурност ще е повече от парите, които спестява от тоалетна хартия“, казва шефът на ВиК Сава Савов.
Уникалната находка лъснала при проверка на решетките пред помпите, които препращат водата към пречиствателната станция.  
След голямата буря и проливния дъжд, който потопи града в края на юли, всички се чудеха как така водата не може да бъде поета от канализацията. Вярно, че такъв дъжд от десетилетия не се беше изсипвал. От общината обясниха и че отвеждането на водите от „Дружба“ и „Чародейка“ се оказало проблем заради недовършената връзка към колектора. Но никой не очакваше, че е възможно да се направи и такава гавра с града - някой да ползва парчета изкуствени коприни, останали от блузки и рокли, за други нужди и после да ги хвърля в канала.
Вследствие на устрема към лична хигиена на труженичките обаче решетките пред помпените станции, които предпазват пречиствателната станция от твърди отпадъци, се оказали буквално задръстени. И помпите блокирали, без да могат да препращат отпадъчните води към станцията.
Изхвърлянето на такива отпадъци в тоалетната е абсолютно забранено от закона, но това за някои „европейци“ явно нищо не значи - от каналите редовно се вадят нарязани гуми, строителни отпадъци и материали, че дори и детски играчки. А че явно няма сила, която да пребори превръзките с крилца и без крилца в каналите е знайно от години.
Още миналата година, когато пуснахме пречиствателната станция, се видя, че с шивачките има такъв проблем. Тогава разпратихме писма до всички фирми в града с молба да окажат някакъв контрол върху технологичния си брак, за да не се ползва той в тоалетните. Вместо това сега системата буквално бе задръстена с парцали. Този път обаче ще глобяваме, категорични са от ВиК.