Двама русенци са декларирали доходи от над 1 милион лева за 2013 г., става ясно от обработените до вчера данъчни декларации от регионалния офис на Националната агенция по приходите. В националната класация сред 147 физически лица с приходи над 1 млн. лв. първият се нарежда на 129-о място със заработени над 1,112 млн. лв, а вторият е 137-и с 1,083 млн. лв.
Миналогодишните милионери от Русе са двойно по-малко от тези през 2012 г., а рекордът от 7 човека със седемцифрени доходи в региона е от 2011 г. Тогава русенец зае 14 място в страната със заработени 3,485 млн. лв.
От обработените до момента декларации в офиса на НАП в Русе се формира и група от 21 данъкоплатци с доходи между половин и 1 млн. лв. Сред тези преуспяващи бизнесмени най-много са земеделските производители, но има и еднолични търговци, предлагащи транспортни,  юридически и туристически услуги.
До крайния срок 30 април в офиса на НАП в Русе са постъпили 15 366 годишни данъчни декларации на физически лица. В първите работни дни на май по пощата пристигат още хиляди декларации, а и много са изпратените по интернет.
От обработените вече формуляри се забелязват няколко основни грешки в попълването им, заради което ще е необходимо гражданите да посетят за уточнения приходната администрация. Най-много са неточностите при изчисляване на дължимия данък. Ако вписаната сума е по-малка от дължимата, инспекторите ще проверят дали това не е опит за укриване на данък. По-рядко са декларации с непопълнени или сбъркани ЕГН. Има изпратени суми с платежни нареждания, в които не е вписан БИН код.
За неумишлено подаване на грешни данни в декларациите наказанието може да бъде до 500 лв. При технически грешки наказание няма. За неплатен до 30 април данък наказанието е основният лихвен процент плюс 1/365 от дължимото за всеки ден просрочие, напомниха от НАП-Русе.