Русе и Гюргево започват съвместна битка с комарите. При хубаво време авиационното пръскане по крайбрежието на Дунав ще се осъществи още на 10 май, съобщи зам.-кметът Свилен Иванов. Ако пък метеорологичните условия не позволят, третирането ще се осъществи в периода до 17 май.
Съвместното авиационно пръскане е единственият начин най-ефективно да се попречи на размножаването на комарите във влажните зони. Най-критични от тази гледна точка са румънските блата.
Според Свилен Иванов все още няма много комари, така че той очаква популацията на жилещите насекоми навреме да бъде овладяна.
От наша страна битката с комарите се води от фирма „Санси“. През миналата година тя спечели обществената поръчка на Общината за период от 2 години на обща стойност 480 хил. лева. Затова тази и следващата пролет няма да има забавяне на обработката заради обжалване на процедурите.
За разлика от предишни години този път правителството не уважи искането на Асоциацията на дунавските общини за целеви средства за борбата с комарите. Това със сигурност ще се отрази на малките общини, които нямат достатъчно средства да се преборят с опасните насекоми.