Киев не признава референдума за присъединяването на Крим към Руската федерация и Украйна по правов път ще си върне „завзетото по разбойнически начин“. Това заяви вчера в Русе украинският посланик Микола Балтаджи на обща пресконференция с тримата почетни консули на Украйна в Русе, Бургас и Пловдив Пламен Бобоков, Димитър Караненов и Димитър Георгиев.
Ситуацията поставя и Девети май, който се празнува в нашите страни, в много деликатна светлина, защото руснаците и украинците воюваха заедно през Втората световна война, а сега се оказа, че едната страна нападна другата и окупира Крим, каза посланикът.
„Не мога да си представя как възприемат днешната ситуация руските и украинските ветерани, техните деца и внуци. Не може една държава да си позволи в 21 век под съмнителен предлог за защита на съотечествениците си да извърши агресия срещу друга държава, една православна държава да се изправи срещу друга православна държава. Нека не забравяме тези неща и да помним уроците на Втората световна война“, продължи дипломатът.
Щом като РФ твърди, че е заинтересована конфликтът да бъде разрешен, тя трябва да се дистанцира от сепаратистите и да ги разоръжи и да оттегли войските си от нашите граници, каза още Балтаджи. Според него няма опасност към България да тръгнат потоци бежанци нито от етнически българи, нито от украинци.
Като цяло животът в страната е спокоен, с изключение на източните райони, потвърдиха и почетните консули. Нашите фирми нямат засега проблеми, само един голям наш проект леко се бави, но усещането, което се създава, че в цяла Украйна цари хаос, е напълно измислено, каза Пламен Бобоков.
Неговият колега от Бургас Димитър Караненов подчерта, че не очаква отлив на украински туристи, по-малко могат да бъдат само групите, които се придвижват с автобуси.

Тарас Шевченко предвидил събития два века напред

Тарас Шевченко никога не е бил в България, никога не е писал за България, но със своя разностранен талант е предвидил много от нещата, които ще се случат в братската държава. Това каза вчера Н.Пр. Микола Балтаджи, който откри в Доходното здание изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на големия украински поет и художник. Експозицията е изготвена по материали, предоставени от Българската академия на науките и националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“, които показват примера и влиянието на Шевченко за българите от 19 век до днес.