Долапите посрещат днешния Ден на Европа със свой Манекен Пис, копие на емблемата на Брюксел. С тази разлика, че статуята е изработена от други материали и е облечена в национална носия. Както кметският наместник на квартала Светлин Савов се шегува: „Европа дойде при нас“.
Идеята за Пикаещото момченце се ражда преди 2 години, когато известният майстор леяр Иван Ковачев получава от свои приятели отливката на Манекен Пис и я подарява на кмета Светлин Савов. На кметския наместник веднага му хрумва, че копието на брюкселското момченце идеално ще пасне на замисления от него фонтан в градинката до кметството и запретва ръкави да превърне идеята в реалност. Иван Ковачев и художникът Атанас Владимиров стават негови първи помощници, като майсторът на четката измисля архитектурния проект.
Вчера работници вече монтираха долапския Манекен Пис върху постамента на почти готовия фонтан, облицован с бял камък и речни камъни. Зад статуята е оформено малко водно пространство, в което вече има захванати водни лилии, пуснати са и няколко рибки.
За материалите и техническото съоръжение най-много помага варненски спонсор, приятел на Савов, който държи да остане анонимен. Средства отпуска и Общината Русе за оформлението на градинката, в която освен свежа трева, са засадени дръвчета и храстчета, има пейки и детски съоръжения за игра. За да е площадката безопасна за малчуганите, е поставена ограда. Цялата работа е свършена с работници на кметството. През миналата година една голяма част от тях са били наети по програмата за временна заетост.
В довършването на новата придобивка на квартала участват и местни ентусиасти. Една от тях е Василка Христова, която заедно със сестра си, изработва носията, с която статуята ще бъде облечена за откриването. Светлин Савов разказва, че Манекен Пис няколко пъти „ходил“ на проби чак в Мартен, където било ателието.
Откриването на новата придобивка на квартала ще бъде много тържествено. От 16,30 часа в новата градинка ще свири духовият оркестър на Русе, а от 18 часа ще се пререже лентата на европейския символ в Долапите. На церемонията са поканени кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, общински съветници. И депутатът Светлана Ангелова, тъй като нейна била идеята Манекен Пис да бъде облечен в национална носия.