Д-р Стела Шаханова е родена в Трявна през 1955 г. Завършила е медицина във ВМИ- Плевен. Специализирала е офталмология в Медицинска академия-София. От декември 2007 г. до февруари тази година бе началник на Очно отделение в МБАЛ-Русе. В момента оглавява Очното отделение на МБАЛ „Медика“ в Русе.

- Д-р Шаханова, какъв е новият апарат в Очно отделение на „Медика“ и какво може да се прави с него?
- Това е чисто нова техника, с каквато разполагат само болници в София и Пловдив. За Северна България той действително е единствен и се надяваме да можем да помогнем на повече хора да имат достъп до такава съвременна апаратура.
Това е апарат за витриална хирургия, което означава хирургия на стъкловидно тяло и ретина - заден сегмент на окото. Този вид хирургия е висшият пилотаж в очната хирургия и сега вече можем да кажем, че сме затворили кръга от лечебни хирургични процедури в нашето отделение. Преди правехме операции на катаракта - преден сегмент, а сега преминаваме и към задния.
- Колко време продължи подготовката?
- Отне ни няколко месеца и сме благодарни за подкрепата на д-р Лука Мишев, който има опит в точно този вид интервенции. Не на последно място трябва да отбележа пълната свобода и доверие, което ни даде ръководството на болница „Медика“.
- Пациенти с какви заболявания се нуждаят най-често от такива операции?
- Действително най-често до усложнения, които налага използването на новата техника, се достига след тежка форма на диабет, независимо дали е тип 1 или 2. Има и случаи на хора без диабет, а с възрастови нарушения или просто други заболявания, които водят до кръвоизливи в задния сегмент на окото, дупка в макулата, патология на ретината, отлепване и всичко, свързано със стъкловидното тяло.
- С какви оплаквания идват при вас пациентите, усещат ли болка или трябва да бъдат насочени от други ваши колеги?
- Болката е по-рядко срещана за сметка на съвсем обикновеното оплакване „не виждам“. След поредица от изследвания се стига до извода, че това наглед съвсем простичко обяснение не е никак лесно за преодоляване и става дума за нарушения на задния очен сегмент.
Трябва да отбележа, че по време на хирургичната операция пациентът не усеща никаква болка. Това е безшевна хирургия, която се прави през много малък отвор и рехабилитацията е много бърза - само за няколко дни.
- Ако такава операция не бъде направена, каква е прогнозата за пациента?
- Загуба на зрението, най-общо казано. Преди време това бяха безнадеждни пациенти и нямаше какво да се направи в техните случаи. Сега нещата са променени и зрението на хора със сложна патология може да се възстанови. Разбира се, че не всичко се дължи на техниката, тъй като тя е само в помощ на лекаря. Именно затова е важно да кажем отново, че целият екип в Русе е обучен за работа.
- Колко струва операцията на хората?
- Пациентите плащат само консумативите, а Здравната каса поема само операцията на този етап. Предполагам, че когато стане по-масова интервенцията, ще се поема изцяло, но засега е така.
Много е важно да отбележа, че силиконът, който се слага по време на операцията, е само временен и след определен период трябва да бъде премахнат, защото пречи на пациента. Много хора си мислят, че с операцията всичко е приключило, но точно силиконът може да увреди трайно зрението, ако не се премахне навреме. Той служи като вид тампон и всеки тампон трябва да бъде отстранен. Това не е прищявка на лекаря да си търси работа, а в интерес на пациента.
- Бихте ли споделили какъв беше първият пациент на отделението в Русе?
- Това беше жена, на която трябваше да бъде отстранен силиконът /този тампон, за който споменах/ след операция на ретината, направена преди 6 месеца от д-р Мишев в София.