Почти всеки втори колоездач, който е спрян за проверка от КАТ в София, се оказва нарушител. Това показват данните на Пътна полиция в столицата за последните месеци. Катаджиите са извършили близо 250 проверки, като при 95 от тях са установили, че велосипедистите са нарушили правилата за движение по пътищата. Най-честите прегрешения, които колоездачите са направили, са каране в насрещното, минаване на червено и липса на светлоотразители. Заради нарушенията те са се сдобили с фишове от по 20 лева.

„Велосипедистите трябва да знаят, че за тях важат същите закони като за останалите участници в движението. Те трябва да спазват правилата както за тяхна безопасност, така и за тази на останалите”, обяснява пред „Монитор” шефът на столичния КАТ комисар Богдан Милчев.

На колоездачите също било забранено да карат когато са пили. Ако от КАТ ги заловят, то те също може да бъдат глобени. Наказанието отново е фиш от 20 лева.

Велосипедистите трябва да се движат и със светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, както и да са сигурни, че колелетата им са изправни. Важно е да знаят, че могат да се движат само по велоалеите и по пътното платно. Тротоарите са забранени, освен ако колоездачите не са деца до 12-годишна възраст.

„Аз заставам зад всички, които са решили да използват колелета, за да се придвижват, тъй като така, освен че се облекчавал трафикът, се опазвала и околната среда”, обясни Милчев.

По данни на Пътна полиция броят на колоездачите в София се е увеличил с повече от три пъти за последните години, което неминуемо водело и до повече инциденти.

От началото на годината до сега са станали над 80 катастрофи с участието на велосипедисти. В 49 от случаите те са пострадали. Така изнесените данни показват, че произшествията с участието на колоездачи са се увеличили с близо 40 процента в сравнение със същия период на миналата година, когато те са били 58. Много от инцидентите са по вина на велосипедистите.

Според данни на неправителствени организации над 200 колоездачи минават по време на час пик през натоварените кръстовища в София, където е и най-опасно за тях. Малко от тях обаче спазват закона и обозначават намерението си да завият, обясняват пътни полицаи.