120 русенски наркомани се лекуват с метадон средно на месец в специализираното отделение към Центъра за психично здраве. От началото на програмата през януари 2008 година специалистите в отделението работят с общо 254 наркозависими. 80% от пациентите са мъже. 18 души на възраст 25-30 години вече са излекувани и са започнали работа, един от тях дори е в чужбина. Данните съобщи пред „Утро“ специалистът по психология в отделението за метадоново лечение на наркомани Венелина Петкова. И уточни, че бройката на наркозависимите, с които специалистите работят в отделението, изглежда голяма, тъй като повечето от тях се отказват от терапията, започват да се друсат и след това пак идват на лечение.
Метадонът е медикамент, който замества хероина. Той се дава на дози. През първите шест месеца пациентите ходят в отделението в приземния етаж на Медицинския център на ул.“Борисова“ всеки ден и пият дневните си дози на място под наблюдението на лекар и психиатър. След този период състоянието им се обсъжда в комисия и по преценка на специалистите дозите им се дават за вкъщи. Обикновено това става за три дни, но при доказана лоялност към лечението се дават и дози за шест дни. Когато метадонът се приеме в по-голямо количество, изпълнява ролята на наркотик, но досега такива случаи не са констатирани.
По-голямата част от лечението на наркоманите е социалната и психологическата работа, която специалистите водят с тях. Всеки ден те провеждат беседи с психолог в специално оборудван кабинет. В останалото време зависимите запълват времето си с игра на шах или карти, редене на пъзели, рисуване.
Отскоро на пазара излезе нов вид наркотик, наречен „Билков тамян“, допълни управителят на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева. Дрогата може би е навлязла и в Русе, тъй като в болницата вече има регистриран прием на мъж и жена с типичните за тази дрога симптоми - получили налудничави пристъпи, сърцебиене и прилошаване. Лабораторните изследвания в София обаче не успели да докажат категорично, че това е точно такъв наркотик, защото действието му минава след шест часа, посочи д-р Матева.
По информация на Центъра по наркомания билковият тамян се продава като обикновен тютюн за свиване на цигари или под формата на билкови таблети. Цената му е от 10 до 60 лева за грам и наркоманите го вземат като заместител на марихуана. Дрогата обаче се доближава до метамфетамините и действието й е много опасно.