С екоакция на 1 септември започва дейността си по проекта „ОКей“ неформална група младежи, които отказват да се примирят с варварското отношение към природата и зелените места в Русе. Кеят е лицето на града откъм реката, а е толкова занемарен, че се чувстваме неудобно. Това казват Тереза Николова и Димитър Дерменджиев от младежката група, които призовават русенци да се включат в почистването на крайбрежната ивица след седмица в неделя. Акцията ще започне в 9.30 ч и ще продължи до 12, като ще обхване участъка от вития пасарел под католическата църква до ресторантчето под „Рига“. Очакванията са ивицата след екорейда да бъде почистена и с пребоядисани съоръжения.
Другата стъпка по проекта „ОКей“ предлага на русенци, организации, фирми и институции да „осиновят“ обект от кея - дърво, алея, полянка, детска площадка - и да се грижат за него постоянно. Заявки за това могат да се правят на телефон 0884 375 008 или на www.proekt-okei.tk. Табелки ще показват кой е осиновителят. Вече имаме 4 заявки, когато се съберат 8, ще започнат редовните срещи на хората, поели „бащинство“, казаха Тереза и Димитър.
Срещу безплатните грижи, които хората ще полагат за своето местенце, те ще получават ековалута - карта „Майтрейо“ /думата на санскрит означава „приятел“/. Картите ще осигуряват отстъпки за магазини и ресторанти, които скоро ще бъдат обявени на сайта на проекта. Пак с „Майтрейо“ осиновителите ще получават достъп до тренировки по ушу, даоска йога и слаклайн /ходене по въже/, които организира сдружение „Движение за хармонично развитие на човека“. Впрочем, движението е сред първите побащими на кея. На 15 септември към тези занимания ще се прибавят и ателиетата по приложни изкуства, рисуване, прическа и грим, които организира на кея сдружение „Младежки глас“, и откритият урок по танци на танцов клуб „Чанове“. За тях също ще важат картите с ековалута.
Благодарни сме на Община Русе и фондация „Русе - град на свободния дух“ за подкрепата, която ни оказват, обясни Тереза Николова. Ние пък се радваме, че младите хора намериха вариант да оживят и облагородят кея, а това е тема, която за Общината е важна, каза в отговор директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова.