Неприятна смрад продължава да тормози хората в Русе, като особено потърпевши са жителите на кв.“Здравец“. Поредното тежко обгазяване е било в четвъртък привечер, сигнализира в „Утро“ обезпокоена жена. Тя помоли самоличността й да остане анонимна, защото се притеснява да не я сполетят и други неприятности, освен редовното дишане на въздух, примесен с газове и миризми на пластмаса и масло. Според жената има цикличност в изпускането на тежки зловония и това се случва предимно нощно време. Така се прикривал черният дим, който оставал незабелязан, когато навън е тъмно. Силно осезаемите и нетърпими миризми според жената идвали от производителя на масла „Лубрика“.
Сигнали за зловония, изпускани от фирмата, са подавани неведнъж през последните седмици в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Затова следващата седмица производството ще бъде обект на проверка от страна на екоинспекцията. Наред с „Лубрика“ ще бъдат проверени и други фирми в района на Източна промишлена зона, съобщи за „Утро“ директорът на РИОСВ Дауд Ибрям. Той заяви още, че от 3 седмици всяка вечер след 21.30 часа започва подаването на сигнали от обезпокоени жители на града за зловония във въздуха. Жалбите идвали от различни квартали и проверки се извършвали веднага след получаването им. Често хората дори звънели да се оплакват на спешния телефон 112. Засега обаче източникът на зловонията не е установен въпреки мигновената реакция, която Ибрям разпореждал.
Парадоксалното в цялата ситуация според него е, че посочваната като вероятен причинител на тежките миризми фирма е с намалено почти до минимум производство. Поради липса на суровини били затворени двете колони, от които се изпускат газове. В друга фирма, която се помещава в завод „Найден Киров“, пък дейност не се осъществявала вечер и нямало как тя да е причинител на зловонията. Още повече, че след 18 юли, когато градът беше уплашен от обгазявания, са правени комплексни проверки на фирмите в Източна промишлена зона. По време на инспекциите не са установени фрапиращи нарушения, нито аварии. Затова самият Ибрям признава, че изглежда странно как хем фирмите са с намалено производство, хем гражданите сигнализират за голямо замърсяване.
Какво ще покажат извънредните комплексни проверки на фирмите, ще стане ясно следващата седмица.