Дългоочакваният катер за „Морска администрация, който ще замести бързоходния кораб „Пристис 1“, потопен от сонда на понтон 1 на 21 май, днес пристигна в Русе. „Спасител 2“ бе докаран по суша с платформа от Бургас и бе свален на вода с кран в Пристанище Изток. Името ще бъде сменено, но още не е ясно как ще се казва бързоходният кораб.
Катерът е модел „Паркер 900“q с два двигателя с мощност по 250 к.с. Той е дълъг 9.80 метра, широк - 3.60 метра и тежи 6 тона. Максималната му скорост е 50 км/час. В кабината могат да бъдат трима служители на Водната полиция. Основно сега бързоходният катер ще се използва за контролиране плавателния режим заради праговете от остров Батин до Тутракан.
Още един бързоходен кораб тръгна по море към Русе и ще мине през делтата на Дунав. Той е по-голям и ще бъде дислоциран в Свищов, за да осъществява контрол върху корабоплаването около критичните прагове до Белене.
„Радвам се, че с кап.Георги Иванов успяваме да решаваме проблемите по реката в момента, когато водата е ниска. Двата катера ще съдействат за безопасността на корабоплаването по Дунав“, каза директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан далечно плаване Георги Цветков.