Редовната физическа активност може да подобри качеството на сън, но ефектът е видим чак след 4 месеца. Заключението е на изследователи от Северозападния университет в САЩ, съобщава www.puls.bg. 
Те анализират ефекта на физическата активност върху съня чрез анкетиране на няколко доброволци, страдащи от безсъние и други проблеми, нарушаващи качеството на сън.

Доброволците се оплакват, че упражненията нямат желания ефект и проблемите със съня продължават.

Провеждайки постоянни наблюдения, изследователите установяват, че ефект от физическата активност и подобряване качеството на сън се наблюдават едва след 4 месеца от началото на активните тренировки.

Страдащите от безсъние имат повишено ниво на мозъчна активност, за което е необходимо по-дълго време да се нормализира и да се подобри съня, обясняват специалисти.

Приемът на медикаменти е по-бърз, но не и по-безопасен начин за решаване на проблема с безсънието. Ето защо ключов момент е мотивацията, допълват те. Въпреки по-дългото време за получаване на желаните резултати, физическата активност е по-безопасна за здравето и носи и други ползи, освен подобряване качеството на сън.