Към настоящия момент нямаме основания да прогнозираме спиране на доставките на газ и горива, заради кризата в Украйна, разбира се, в такава ситуация рискът остава. Това заяви в кулоарите на Народното събрание премиерът Пламен Орешарски.

Премиерът изрази надежда, че заплахата е хипотетична, въпреки че има различни коментари за рисковете по преноса на газ. Орешарски препотвърди позицията на българското правителство по украинската криза отпреди около месец.

Той припомни, че сме призовали и призоваваме двете участващи страни да се въздържат от провокации. Специално властите в Украйна - да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на други конфронтационни начини, подчерта премиерът.

Орешарски определи ситуацията в Украйна като напрегната от самото начало и отбеляза, че през последните седмици има ескалация.

Освен това премиерът категорично отрече появили се в медии публикации за партиен, политически натиск върху ДКЕВР да отнеме лицензите на трите ЕРП-та още преди евроизборите.