Три дена след избирането на изпълнител на строителството на пробива при „Кауфланд“ обществената поръчка бе атакувана в Комисията за защита на конкуренцията. Жалбата е пусната от класирания на второ място от общо двама участници Консорциум „Трансинж-К“.
Както „Утро“ единствен писа в понеделник, за победител в обществената поръчка за близо 7 милиона лева бе избран консорциум „Еротрансинженеринг“. Той ще трябва да свърже чрез пряк път кв.“Родина“ с централната градска част. Дали класираното на първо място обединение от фирми е избрано правомерно, ще трябва да реши антимонополната комисия.
В консорциум „Еротрансинженеринг“ се включват русенските фирми „Пътинженеринг“ и „П.С.-ЕРО“ и софийската „Евротранспроект“. Оспорващият класирането консорциум пък се състои от „Трансстрой-Варна“, „Инжстройинженеринг“-Варна и „Екип 2000-Котов сие“ от София.
Пробивът „Кауфланд“ стана прословут още с представянето на идеята за неговото реализиране и дори стигна до съда. Основното недоволство дойде още преди година от страна на жители на блоковете „Мала планина“, „Драва“ и „Скъта“ в „Родина“. Те изразиха своите опасения, че новата свързваща улица ще преминава на сантиметри от апартаментите им и ще поеме част от трафика от тирове, които сега минават по Международното. Според тях улицата в действителност е необходима, но имало далеч по-удачни варианти за определяне на трасето й. Жалбата беше отхвърлена от съда.