Турското кафе има редица предимства пред инстантното или разтворимото кафе. То е богато на минерали, най-вече манган и магнезий, витамин В3 има силни антиоксидантни свойства, подобрява здравето на мозъчните клетки и предпазва от атеросклероза и няколко вида рак.

За разтворимото кафе това не важи. Съдържанието на кафените зърна в него е малко, а използваното зърно е с лошо качество, тъй като по-голямата част от положителните свойства се губят по време на топлинната обработка.

При избора на вида кафе трябва да се има предвид, че основна съставка на тази напитка е и захарта, която в комбинация с растителните мазнини, глюкозния сироп придава приятен вкус на кафето. Хидрогенизираните растителни мазнини могат да бъдат източник на вредни трансмасни киселини. Полифосфатите, които са регулатор на киселинността, имат лошо влияние върху здравето на костите.

Кофеинът има по-голяма концентрация в разтворимото кафе, отколкото в турското. Препоръчително е дневният прием на кофеин да не надвишава 300 милиграма. В една чаша инстантно кафе има около 100 милиграма кофеин.