Русе е уникален град и русенци са горди и достойни хора, аз вярвам, че покровителят на нашия град Свети Георги Победоносец ще ни закриля и подкрепя, както е покровителствал града и жителите му векове наред. С тези думи кметът на Русе Пламен Стоилов откри церемонията по удостояването на отличени русенци с най-високата русенска награда - званието „Почетен гражданин на Русе“. Церемонията по традиция се провежда в навечерието на празника на града, Гергьовден.
Тази година престижното звание получиха четирима видни граждани: строителният предприемач инж.Теодорин Патриков, станал известен с дарителските жестове и действия при възстановяването на храма „Всех Святих“; доц.д-р инж.Владимир Витков - за активна изследователска, изпитателна и развойна дейност в областта на селското стопанство; ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев - за заслуги за модернизирането на РУ и за издигане на неговия международен престиж. Посмъртно със званието се удостоява и уважаваният от русенската общественост д-р Димитър Граматиков, който превърна русенския белодробен диспансер в модерна болница. Наградата прие съпругата му д-р Румяна Тодорова Граматикова.
Към аплодисментите и традиционните букети, придружаващи наградите, проф.Белоев получи още три поздравителни адреса - от академичното ръководство на РУ и министрите на образованието и селското стопанство Анелия Клисарова и Димитър Греков, и още две кошници с цветя. Малко преди края на церемонията на сцената излезе Меглена Кунева, която подари по един букет на наградените.
След това започна празничният концерт на Бигбенд Русе, който поднесе букет от впечатляващи джаз импровизации. В изпълненията се включиха и саксофонистът Борис Петров и пианистът Теодор Петков. Те специално бяха пристигнали в родния си град за празника и за концерта, с който музикантите почетоха паметта на Петър Петров-Парчето, Стайко Стайков и Боби Русев.