Досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост е започнала полицията във връзка с тежката катастрофа край Сливо поле, при която на 2 май загинаха две 73-годишни жени. Все още причините за инцидента се изясняват, но по разказите на пътниците в микробуса, 49-годишният шофьор от Силистра се е разсеял, когато една от возещите се жени му обяснявала, че й е лошо и го помолила да пусне климатика.
Ясно е, че мъжът, който е инструктор с богат опит, не е пил алкохол преди да седне зад волана. Карайки по посока Силистра обаче загубил управлението на редовната пътническа линия, напуснал пътното платно и се преобърнал в канавката. 
Първоначално в болницата бяха приети 11 души, сред които и шофьорът, но впоследствие шестима бяха освободени за домашно лечение. Трима от пострадалите пътници са в тежко състояние, а осем са леко ранени. Загиналите 73-годишни жени са Д.П. от Силистра и И.М. от Тутракан, която обаче живеела в Русе.
Покрай прегледите в Спешното успя да лумне и скандал. Синовете на една от пострадалите при катастрофата пътнички се заканиха да съдят болницата заради пропуснати травми. Според 60-годишната Иванка Тончева лекарите в Спешното са я прегледали през пръсти, зашили са видима открита рана и набързо са я освободили без да положат необходимите за състоянието й грижи. След като била пусната да си ходи вкъщи болките я върнали на следващия ден отново при лекарите, където се оказало, че жената има счупвания, които биха се видели при задължителната в такива случаи рентгенова снимка. От болницата реагираха, че са действали професионално и адекватно.
Щастливи, макар и притеснени, на пътя до буса веднага след катастрофата се прегръщаха момче и момиче. Двамата влюбени пътували заедно и по добрата воля на съдбата останали невредими.
Появиха се съмнения, че в микробуса неправомерно е имало и правостоящи пътници.
От ДАИ посочиха, че проверените до момента документи на микробуса са изрядни. Предстои обаче да бъде извършена инспекция на силистренската фирма собственик на превозното средство „Хари-3“.
Транспортният ръководител във фирмата обясни, че пътниците са имали билети и всяко от местата е застраховано за по 20 000 лева.
Инцидентът стана през почивните дни покрай Гергьовден и отново помрачи Русе. Само преди 15-тина дни навръх Великден градът бе сразен от новината, че Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъщеря.