Десетки русенци се стекоха в храма „Свети Георги“ вчера, където от сутринта русенският митрополит Наум в съслужение с местни и румънски свещеници отслужиха празнична литургия за деня на един от най-почитаните български светци, покровител на Русе. Сред богомолците бяха и кметът на Русе Пламен Стоилов с екипа заместници и неговият колега, градоначалникът на Гюргево Николае Барбу, много православни и от двата града.
Тържественото богослужение, в празничната атмосфера на което дисонанс внасяше единствено немощното звучене на църковния хор, продължи доста повече от времето, предвидено от организаторите на градските тържества за празника на Русе. Поради това началото на церемонията пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г. воини от Пети пехотен дунавски полк се забави с близо двадесет минути. Забавянето не бе притеснително за многото граждани пред паметника, тъй като в това време те се насладиха на бодри военни маршове, изпълнени от Духовия оркестър. Все пак леко озадачаване възникна сред събралите се гости, сред които бяха областният управител Венцислав Калчев, кметовете на Русе и Гюргево Стоилов и Барбу, генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, народни представители, политици, общественици.
В словото си областният управител припомни моменти от героичната история на Русе и посочи, че паметниците на културата на територията на града са 260, като 13 от тях са с национално значение. Калчев поздрави русенци и изрази увереност, че св.Георги ще продължи да ги закриля в техните благородни начинания. За значението на светеца говори и директорът на Историческия музей Николай Ненов. Той подчерта, че св.Георги Победоносец е покровител на испанската реконкиста, на Англия, Грузия, Москва. Отговорност е да имаш покровител като свети Георги - защото за да получиш, трябва и да дадеш, каза Ненов. Митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен, а след това пред паметника бяха положени венци и цветя.