„Ние сме уникален град, град с невероятна история, култура, иновации, но най-ценното са хората на Русе! Тъкмо поколенията талантливи, свободолюбиви, бележити с уменията, познанията и стремежите си русенци са направили така, че над 150 нововъведения са влезли в България именно през Русе“. Това каза вчера кметът Пламен Стоилов минути преди да получи на празника на града поредното отличие за русенската градска управа - наградата „Златно евро“, статуетка от чисто злато, което му връчи отговорният редактор на списание „Фондове, програми, проекти“ Диана Грозева. Националният приз е признание, че Община Русе е модел за успешно спечелени и осъществени проекти, обясни Грозева.
В момента Общината управлява 190 милиона лева по 43 проекта, което представлява сума, два пъти по-голяма от общинския бюджет, каза кметът Стоилов. И успоредно с това разви мисълта, че „само инфраструктура не стига“. Като се връщам към болната тема за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата, ще призная, че ако имахме сериозно лоби, ако имахме подкрепата на успелите русенци, много от които живеят и работят извън родния си град, ние със сигурност щяхме да продължим състезанието, констатира Стоилов. Ако сме обединени, ще успеем - и ще се утвърдим като дунавска столица на културата, продължи той и обяви: „В момента нашата кауза е възраждането на Русе!“.
Специално за „Утро“ Пламен Стоилов обясни, че новата кауза „Да възродим Русе, русенци“, макар и официално все още да не е афиширана, вече трупа активи. Има толкова много достойни и осъществили се и в изкуството, и в науката хора, родом от нашия град, които с готовност откликват на нашия повик да работим заедно за града, каза кметът.
Срещите му с успелите русенци са започнали още по време на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, когато той разговаря с именити изпълнители като цигуларя Светлин Русев, пианистката Мария Принц, на които връчи значки „Русе“. Ще се обърнем към всички наши съграждани, които са завоювали авторитетни позиции в национален и световен план, разговорите ми досега показват, че те са готови да направят много за родния си град, а той сякаш ги е загърбил в последните тридесетина години, което е непростимо, обясни Стоилов. Скоро предстои друга такава среща - със световно известния виолончелист Венцеслав Николов, който на 14 май ще изнесе концерт със свои ученици в зала „Европа“ в Доходното здание.
Работата по издирването на родени в Русе и пазещи най-съкровени чувства към града личности продължава, увери кметът. Заедно с това специално внимание се обръща и на талантливите млади хора в града, на които тепърва предстоят звездни мигове на сцената и в научното поприще. Убеден съм, че нашият покровител свети Георги ще ни закриля и ще подкрепи и тази наша кауза - за да възродим града и след време русенци вместо да общуват с децата и внуците си по скайп, да се радват заедно тук, в Русе, на обновената слава на Малката Виена, каза Пламен Стоилов.