Парадоксът да не можеш да броиш до 10, а да имаш 11 деца беляза вчерашната пресконференция на Центъра за демографска политика. С него зам.-председателят на центъра проф.Петър Иванов олицетвори благосклонния към ромите бюджет за 2014 година, който осигурявал 43% повече пари за циганите. Това се посочва и в отвореното писмо до Пламен Орешарски, което е подписано от председателя на организацията Искрен Веселинов. Веселинов обясни, че ще искат среща с премиера не само заради надвисналата демографска катастрофа, но и заради планирания заем в размер на 1 милиард. Според него това решение трябва да мине през обществен дебат.
„Увеличаването на помощите за деца е дискриминационно по отношение на работещите и образовани хора за сметка на паразитиращите слоеве, каквито са циганите“, заяви проф.Иванов. Според него една непълнолетна неработеща майка от малцинството може да разчита на 16 вида социално подпомагане и така да си докарва до 1100 лева на месец. Ако към тях се добавят и помощите от интеграционни програми, БЧК и еврофондове, за 10 години една циганка можела да вземе 130 000 лева.
„Няма такъв случай, при който една майка да получава 1100 лева месечни помощи“, отговори по-късно на въпрос на „Утро“ директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Дончева. Тя обясни, че не е възможно един човек да се възползва от всички възможни социални надбавки.