Кога ще бъде завършен прословутият колектор по проекта за воден цикъл и кой носи отговорност за забавеното му изпълнение. Това са част от въпросите, които представителите на сформиралия се във Фейсбук Обществен съвет отправят към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Освен това русенци питат какви мерки са предприели служителите на министерството за забавеното изпълнение, защо се е стигнало до тази патова ситуация и как ще бъдат компенсирани гражданите.
Повод за въпросите са големите поражения в града при почти всеки валеж заради недовършения колектор. Именно той често е изтъкван като главния виновник за превръщането на русенските улици в подобие на венецианските плавателни канали. По време на срещата с представители на недоволните граждани във вторник кметът Пламен Стоилов разясни условията и отговорностите, които се носят по проекта. И заяви, че към края на септември трябва да бъде издаден акт 15. 
Копие на писмото е изпратено и до Министерството на финансите, Община Русе, изпълнителя на проекта „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД и Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ към Европейската комисия.