150-годишен юбилей ще отбележи през 2014-а русенската Математическа гимназия „Баба Тонка“. От Националния музей на образованието в Габрово са удостоверили, че това е възрастта на Русенското девическо училище, отворило врати през учебната 1864/65 като класно школо. От 1894 г. училището вече е гимназия, а от септември 1970-а досега е Математическа гимназия „Баба Тонка“.
Подготовката за честванията догодина вече е в ход. Инициативен комитет с председател доц.д-р Марко Тодоров се е заел да изработи картотека с данни за възпитаници на гимназията от различни випуски. Организаторите очакват по-зрели и по-млади момичета и момчета, носили емблемата на известната русенска Математическа, да съобщят на адреса [email protected] трите си имена, кога са се дипломирали в МГ и актуални координати за връзка. Очакваме да откликнат наши възпитаници, които са се разпръснали в цялата страна, но и далеч зад границите на България, каза вчера помощник-директорът Тихомир Миков.
За юбилейните празненства вече има доста идеи, сред тях е и научна конференция, в която ще бъдат представени малко известни свидетелства от славната история на училището. Вече сме разпратили покани до Историческия музей, библиотека „Любен Каравелов“, Държавния архив и други институции, каза Миков. Документален филм ще събере на лента миналото и днешния ден на гимназията. Подготовката за честванията върви от декември 2012 година, надяваме се да се справим и с най-тежката задача - да намерим достатъчно средства, за да осъществим хубавите идеи за отбелязването на юбилея, каза Миков.