„Повече от 10 години обикаляме по болници и лекари. Диагнозата на детето беше Фридрайхово стъпало - изкривяване на крачето. Галена беше на две годинки и 11 месеца, когато за първи път я оперираха в Горна баня. Бяхме много доволни, детето стъпваше, можеше да ходи с проходилка, дори караше колело. Но исках да я изправя на крака, исках да може да ходи самостоятелно. Обиколихме всички болници, после ни пратиха за нова операция в Горна баня - трябваше само да й се изправят пръстчетата на крачето. Но нещо объркаха ли, защото този ден имаше много деца за операция, какво стана - така и не разбрах. Като махнаха гипса видяхме, че на пръстчетата й нищо не е правено - бяха рязали ахилеса. И това дете повече не стъпи. Сега пак ходя по болници, обикалям, каквото мога ще направя, но ще вдигна детето си на крака“, плаче Румяна Друмева от Ряхово.
През сълзи говори и Диана - майката на 20-годишния Станислав Савов-Сиско от Две могили, който пък още няма диагноза, въпреки че вече е обиколил всички възможни болници у нас. Преди 10 години Сиско първо загубил зрението си, а сега вече не може да се движи и никой не може да каже защо. Ходил е на ядрено-магнитен резонанс, правили са му ДНК-изследвания, всевъзможни експертизи и нищо. Всички пари, които се свъртят в къщата, отиват по лекари и изследвания. Помагали и дарители, в Две могили и Баниска организирали благотворителни акции, за да събират пари за Сиско. Допреди две години Диана няколко пъти подавала молби за финансова помощ от фонда за лечение на деца, само че там или се сменяли ресорните министри, или се правели промени в ръководството на фонда и нейните молби все потъвали или получавали отказ. Така Станислав навършил 18 години и вече няма право на такава помощ. Сега семейството е събрало нови 12 000 лева, с които ще летят за Германия за частна клиника, от която им дали надежда, че най-накрая ще им кажат диагнозата, за да знаят какво всъщност да лекуват.
И двете майки вчера благодариха на партия ГЕРБ, откъдето са получили по 5000 лева дарение, за да лекуват децата си.
Партията е дарила 320 000 лева за болни и даровити деца в цяла България. Лошото е, че понякога случаите стигат до нас, когато е твърде късно за всякаква помощ, казва депутатът Пламен Нунев.