Собственичка на апартамент в „Чародейка“ обикаля от врата на врата и се опитва да докаже, че водомерите й не се нуждаят от периодична проверка, защото са минали такава. Жената обаче не може да го докаже, защото си е изхвърлила документите при някое пролетно почистване. Единственото, с което разполага, са номерата на пломбите. Но проверката й по фирмите ударила на камък - по тези номера не могла да намери нищо, което да покаже на коя дата и кой майстор е проверил водомерите.
„През май т.г. ми дадоха едно предписание, на което не пише нищо, даже дата няма. Освен това не разбирам защо изобщо се иска тази проверка, след като навсякъде пише, че срокът за периодична проверка на водомерите е удължен на 10 години. А от ВиК ме карат да си правя проверка сега, като ми обясняват, че са минали 5 години от предишната. На кого да вярвам - на закона или на ВиК“, пита Людия Йочева.
От ВиК обаче контрират: „Нулирането на показанията в този апартамент е направено на 23 април 2007 година - тогава е била направена последната проверка на водомерите там. През пролетта на 2012 година на представител на етажната собственост е дадено предписание, че водомерите следва да бъдат проверени - явно защото госпожата не е била намерена по време на засичането им. Тогава срокът все още беше 5-годишен и вече е бил изтекъл. А изменението в Наредба 4, което въведе 10-годишния срок за периодичен контрол на измервателните уреди, влезе в сила от 17 август 2012 година. Новото правило не действа със задна дата, то действа занапред. Предписанието е отпреди това изменение, то е дадено при действието на стария текст в Наредбата, затова следва да бъде изпълнено“, обяснява пресаташето на ВиК Марияна Станева.
Спорът в крайна сметка може да стигне и до съда. Проблемът с водомерите обаче е доста по-дълбок, отколкото изглежда на пръв поглед. Защото няма никаква нормална логика, която да обясни кой и как е определил, че уредите трябва да се проверяват на 10 години, а не например на 8, нито пък е било ясно защо това се е правило на всеки 5 години. Идеята да има такива проверки всъщност е да се гарантира точността на уредите. Но при липса на принцип, на здрава логика, върху която да почива въведеният срок, някой трябва да обясни на хората какво се прави и защо. Защото е абсурдно да се мисли, че до 17 август 2012 година един уред е бил рисков и е отчитал неточно, а след 17 август се е оказал съвсем в ред - само защото тогава е публикувана прословутата Наредба в Държавен вестник.