Към момента обстановката по пътищата е спокойна. Засилване на трафика се очаква в ранния следобед, предаде репортер на БГНЕС.

През последния празничен ден, особено в следобедните часове се очаква засилване на трафика. Пътните полицаи предупреждават водачите да шофират с повишено внимание към пътните условия и мокрите настилки, със съобразена скорост и да спазват указанията на служителите. Натоварването традиционно е по главните пътища, двете автомагистрали и направлението Кулата-София.

На граничните пунктове с Гърция екипите са подсилени така, че да се осигури оптимален режим на работа и пропускателност на пунктовете, най-вече на ГКПП-Кулата и Маказа, които бяха най-натоварени в началото на празниците. Наличният състав е разпределен по максимален брой трасета на вход и е предприета организация за включване на допълнителни служители при необходимост, съобщават от МВР.

От 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа. Това са път I-1 -с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ "Струма" при п.в. Дупница север - ГКПП "Кулата"; път I-5 - Русе - Велико Търново; път I-8 – Пловдив - Харманли; път I-9 - Варна - Бургас; път II-99 - Бургас - Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват указанията на "Пътна полиция".

Очаква се интензивно движение и по път I-1 (Е-79) София - Кулата. За улеснение на трафика и повишаване на безопасността ще има полицейски патрули на конфликтните участъци, за да се ограничат неправилните маневри и изпреварванията, застрашаващи живота и здравето на пътуващите.

От 11 ч. на 5 май до 13 ч. на 7 май има две ленти за движение от Варна към София и една в посока София – Варна при виадукт "Бебреш" - 30-ти км от автомагистрала "Хемус". Целта е повишаване на безопасността при засиления трафик, който се очаква в края на 6-те почивни дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Освен по АМ "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и второкласния II-81 София – "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

От 11 ч. на 5 май при 67-ми км от АМ "Тракия" е възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента в посока София – Пловдив и Пловдив – София. При необходимост превозните средства ще бъдат пренасочвани по осигурения кратък обход на виадукта – от пътен възел "Церово" по път III-8402 - село Церово – временна пътна връзка към АМ "Тракия". Приблизителната дължина на обходния път е около 5 км.

Преминаването на тежкотоварни превозни средства при 67-ми километър от Бургас към София е ограничено от м. г. Те се пренасочват по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел "Север" при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София. Алтернативно направление за пътуване от Бургас към София е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.