В София вандали оскверниха паметника на Съветската армия. Фигурите на войниците от десния барелеф са изрисувани с розова боя, под тях стои надпис на чешки и български езици: "България моли за прошка", се казва в кореспонденция на ИТАР-ТАСС от София.

Анонимните злосторници са оставили на лицевата страна на паметника надпис "Прага 68 България, извинете се". Акцията на вандалите е по повод 45-та годишнина от операция "Дунав", сложила край на "Пражката пролет". Тогава на 21 август 1968 танковете на страните от Варшавския договор навлязоха в столицата на Чехословакия.

От МВР съобщиха за ИТАР-ТАСС, че "служители на полицията правят оглед на мястото, където е извършен вандалският акт". "След като бъдат прегледани записите от камерите за наблюдение в района, където е разположен монумента, ще започне издирването на престъпниците", добавиха от МВР.

ИТАР-ТАСС припомня, че паметникът на Съветската армия на няколко пъти е бил оскверняван през последните години. През февруари тази година той беше изрисуван с цветовете на българското знаме, а през юни 2011 войниците от Червената армия бяха преобразени като героите от американските комикси: Супермен, Джокер, Санта Клаус и символът на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" клоунът Роналд Макдоналд. Българските власти така и не успяха да намерят злосторниците.