Синът на легендарния комунистически военен лидер и политик маршал Чън Саолу поднесе личните си извинения за това, че по време на Културната революция е преследвал свои съученици, става ясно от неговия блог.

Чън Сяолу поднесе извиненията си на своите учители, на служителите в школото и на съучениците си от своето бивше училище в пекин за това, че е водел кампанията по изобличаване на враговете на партията и народа, в резултат на което хората били изпращани в трудови лагери. "Днес искам да използвам интернет за да изразя искреното си извинение на всички тях", пише Чън Сяолу до възпитаниците на средно училище №9 в Пекин. Неговите думи бяха публикувани в някои вестници в Хонконг и континентален Китай. Чън /67/ е син на Чън И, който командва войските по време на китайската война срещу Япония, а по-късно и по време на гражданската война, спечелена от комунистите през 1949 г. Впоследствие му дават чин маршал, по-късно е назначен за външен министър на Поднебесната империя, макар че е бил репресиран по време на Културната революция. Умира през 1972 г.

Извинението на сина му, който също е служил в китайската армия, е поредното от серията публично изказани съжаления от хора, които са преживели катаклизмите в периода 1966-76 г. Чън Сяолу пише още, че макар в Китай да има редица филми, защитаващи Културната революция, подобни "нехуманни нарушения на човешките права не бива да бъдат допускани никога повече и под никаква форма в Китай". Културната революция е проведена от Мао Цзедун, за да бъде утвърдена властта му, разклатена поради катастрофалната му политика на Големия скок. Няма официални данни за жертвите по време на културната революция, но според оценки на западни учени само прлез 1967 г. загиналите са над 1 милион.