Само един е кандидатът за изпълнител на обществената поръчка по проекта за благоустройството на ул. „Александровска“ от площада до Историческия музей и на градинката на „Батенберг“. Това стана ясно вчера при отваряне на подадените документи.
Единственият претендент е обединение от 4 фирми, създадено по Закона за задълженията и договорите. Името му е „Русе 2013“ и в него влизат все познати фирми, които в последните години често печелят обществени поръчки.     
Това са русенските „Пътинженеринг“ и „Интис“, великотърновската „ВТ Инженеринг“ и „Аква пуулс“. „Интис“ и „Аква пуулс“ вече имат зад гърба си новите настилки и фонтаните на площад „Свобода“. Последната фирма е специализирана в изграждането на водни съоръжения. Впрочем пак тя сега се грижи за поддръжката на градските шадравани. Очевидно е привлечена в обединението на строителните фирми, защото по новия проект за зелена градска среда фонтанът в градинката на площад „Батенберг“ ще бъде ремонтиран.
Великотърновската фирма е известна с множество спечелени поръчки в старопрестолния град и в Русе. Тук тя обичайно играе заедно с популярната „Крис груп“. Русенската „Пътинженеринг“ пък притежава единствената работеща асфалтова база в областта.
При вчерашното отваряне на документите комисията започна проверка дали кандидатът за изпълнител отговаря на условията за допустимост. Ако липсват някакви документи, обединението ще получи срок да ги представи допълнително, а след това ще бъде направена оценка на техническите параметри. На финала ще бъде отворена ценовата оферта.
Максималната стойност на проекта без ДДС е 4 324 171 лева. Интересно е, че въпреки голямата сума, към поръчката няма интерес. Ползата от това може да бъде само една - че изборът на комисията няма да бъде обжалван в антимонополната комисия и строителството ще може да стартира без забавяне. Най-вероятно това ще се случи до средата на септември.