Световният медиен гигант CNN представя в детайли предстоящата изложба на русенката Евгения Максимова, която ще бъде открита в галерия „Анценбергер“ във Виена през септември. Ковьорчета с червената петолъчка и олимпийското мече Миша застилат дивани, бродирани салфетки и дузина иконки, наредени върху кухненски шкаф, персийски килим на стената и букет изкуствени цветя, шарени емайлирани чайници на фона на увити с парцали тръби в кухня от края на миналия век, рисунка на гола ездачка, окачена върху попукана стена. Това са част от сюжетите в проекта „Кичът като част от съветската ера“ на Евгения Максимова, който авторката определя като смесица между документалистика и фикция. За нея разказва журналистът от CNN Лорен Ръсел, впечатлен от желанието на русенката да улови изразителния стил на домовете от „съветската ера“. За да подготви изложбата, тя се свързала със свои приятели в Молдова, Русия и Украйна с молба да открият домове, където кичът от съветските времена все още е запазен.
Всъщност наблюдавам силно чувство на носталгия към СССР, особено сред по-възрастните хора, аз самата също съм носталгично настроена по отношение на моето детство, казва Евгения, цитирана от Ръсел. Той припомня, че „Кичът като част от съветската ера“ е своеобразно продължение на проекта на авторката „Кухненски истории от Балканите“, който беше представен с голям успех преди 2 години в София.
Евгения Максимова е родена в Русе. Завършила е факултета по журналистика и обществени комуникации във Виенския университет. Носител е на много международни награди за фотография. В момента живее и работи във Виена.